Frambozentaart

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier iets heb geplaatst, maar om het goed te maken heb ik het recept voor een lekkere frambozentaart voor jullie. Deze taart heb ik gemaakt voor mijn verjaardag en hij viel erg in de smaak. Helaas had ik iets te weinig frambozen om de taart te bedekken maar de hoeveelheid die in het recept staat moet genoeg zijn om de hele taart te bedekken.

Ingrediënten voor de frambozentaart

  • Banketbakkersroom:
    • 45 gram bloem
    • 4 eidooiers
    • 465 ml (volle) melk
    • 85 gram suiker
    • 20 gram vanillesuiker
  • Taartbodem:
    • 225 gram bloem
    • 160 gram koude boter
    • 80 gram licht bruine basterdsuiker (kan ook wit)
    • 1 ei
    • wat zout
  • Topping
    • 500 gram diepvries frambozen
    • 2 blaadjes gelatine
    • 200 ml vocht (water + sap van de frambozen)
    • 50 gram suiker

Het eerste wat je gaat maken voor de taart is de room. Ik heb dit al de avond van te voren gemaakt omdat de room moet opstijven in de koelkast.

De room
Meng de eidooiers met de twee soorten suiker. Voeg dan langzaam de bloem. Ik heb de bloem gezeefd voordat ik het aan het eimengsel toevoegde omdat je absoluut geen klontjes in het mengsel wilt. Terwijl je de bloem toevoegt kan je ook 3 eetlepels melk toevoegen zodat het wat makkelijker mengt. Roer alles goed door totdat er geen klontjes meer in zitten en de bloem goed is opgenomen. Nu is het tijd om de melk aan de kook te brengen. Als de melk kookt haal je deze van het vuur. Voeg lepel voor lepel de warme melk toe aan het eimengsel en roer dit constant door.

 

Room

Als je alle melk hebt toegevoegd kan je het mengsel weer terug in de pan doen. Zet de pan op een laag vuur en laat het onder constant roeren dikker worden. Het moet de consistensie van dikke vla krijgen. Bij mij duurde dit zo’n 5 tot 10 minuten. Haal het mengsel door een zeef om de eventuele klontjes eruit te halen en bewaar het in een bak of kom. Bedek de room met plasticfolie zodat er geen vel ontstaat en laat afkoelen. Als de room genoeg is afgekoeld kan je hem in de koelkast verder op laten stijven.

Room

Op dit moment haalde ik de frambozen uit de diepvries en heb ik ze laten ontdooien in een vergiet. Al het vocht van de frambozen heb ik opgevangen zodat ik het later in het recept weer kan gebruiken. De frambozen hebben zeker een paar uur nodig om te ontdooien en uit te lekken.

Het deeg
Nu de room op staat te stijven in de koelkast kan je beginnen met het maken van de taartbodem.

Snijd de koude boter in blokjes en meng dit met alle ingrediënten van het deeg tot een bal. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten in de koelkast. Terwijl het deeg aan het rusten is kan je de oven voor verwarmen op 180 graden en je taartvorm invetten.
Als het deeg een half uur in de koelkast heeft gelegen is het tijd om het uit te rollen tot een grote lap. Zorg ervoor dat je dit doet op een oppervlakte bestrooit met bloem. Bekleed de taart vorm met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem. Bodem

Leg wat bakpapier over de bodem en leg hier bakbonen in. Bak de bodem voor 25 minuten en vervolgens nog 5 tot 10 minuten zonder de bonen. Laat de bodem nu afkoelen.

De topping
Als alles klaar is is het tijd om de topping te maken. Het is belangrijk dat de frambozen ontdooit zijn, de bodem is afgekoeld en de room is opgesteven.

Laat de gelatineblaadjes voor 5 minuten weken in koud water. Ondertussen verhit je 200 ml vocht en 50 gram suiker in een pannetje. Het vocht bestaat uit het sap wat uit de frambozen is gekomen aangevuld met water. Als het mengsel kookt en de suiker is opgelost haal je het van het vuur en roer je er de uitgeknepen gelatineblaadjes door. Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Gelatine

Als het gelatinemengsel op kamertemperatuur is, is het tijd om de taart in elkaar te gaan zetten. Vul de bodem van de taart met de room en versier dit met de frambozen. Besmeer de bovenkant van de taart met het gelatine mengsel en laat het opstijven in de koelkast. Dit duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

IMG_0681

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s